Telefon : 0507 214 30 40
-
E-Posta : sofanga@gmail.com
Eğitim

Eğitim hakkında genel bilgilendirme

           

Ailemizin yeni üyesi:

 

            Ailenize yeni katılan minik yavrunuza isim koymakla başlar aslında eğitim. Alman Çoban Köpeği (AÇK) çevre şartlarına ve insanlara en kolay adapte olabilen köpek ırklarından biridir. Dolayısıyla bir AÇK yavrusunu eğitmek kolay olduğu kadar sabır gerektiren bir süreçtir. Sahiplendiğiniz minik dostunuza birkaç adımda bazı temel komutları öğretebilirsiniz.

 

Yavruyu eve getirdiğinizde ne yapacağınızı biliyor musunuz?
            Yavru yeni evine geldiğinde ürkek ve tedirgindir. Çevrede her şey ona yabancıdır. Öncelikle çevreyi tanımasına yardımcı olmalısınız. Suyu, maması(yaşına uygun olarak seçilmeli),bir oyuncağı ve yatağı ki bu yatak tercihen tuvalet eğitimi bitene kadar kafesin içinde olmalıdır.
Gazete sererek verilmeye çalışılan tuvalet eğitimi daha pis ve uzun vade de daha çok soruna gebedir.
Amacımız evin bu işler için kullanılmasını tamamen engellemektir.

 


Kafes(Crate)Sistemi :
              Bu sistem tuvalet eğitimini daha hızlı bir şekilde çözmenize ve sizin yavruyu kontrol edemediğiniz zamanlarda kendisine ve evinize verebileceği zararlardan korunmanıza yardımcı olur.
Kafes sistemi size ilk basta çok hoş gözükmeyebilir fakat bir süre sonra göreceksiniz ki yavrunuz bu kafesi sanki yuvasıymış(iniymiş) gibi benimseyecek ve içinde çok rahat edecektir.
Aşağıda örneği gösterilen fotoğraftaki gibi bir kafes veya benzerini satın alabilir veya yaptırabilirsiniz.
Kafesin uzunluğu yavrunun boyunun 1- 1/2 si kadar olmalıdır. Büyüyünce de kullanabileceğinizi düşünüyorsanız, ergin boyunun 1 -1/2’si bir kafes temin edip yavruyken arasını kontrplakla bölerek kullanabilirsiniz. Böylece fazla geniş alanda yavrunun kafes içini pisletmesini önlemiş olursunuz.
Ancak büyük bir kafesin, yavrunun tuvalet ihtiyaçları için bir kenarı kullanmasına fırsat vereceğini unutmayın.

Kafes Kullanarak Tuvalet Eğitimi
               Eve gelişin ilk aylarında yapılacak düzenli takip ve dikkat çok  önemlidir.
Kafes yöntemine başlangıç olarak kafesin içine yavrunun seveceği bir yiyecek koyunuz ve onun kafes içine kendiliğinden girmesini sağlayın.
Unutmayın ki köpekler pozitif hareketleri ödüllendirilince çok daha çabuk öğrenirler. Bunu defalarca tekrar edin. Yanına seveceği ve oyalanacağı bir iki güvenli (ısırdığında veya çekiştirdiğinde dağılmayacak, tek parçadan oluşan)oyuncak koymayı da ihmal etmeyin.
Köpekler yatakları veya yuvaları olarak benimsedikleri yerlere tuvalet yapmama konusunda çok titizdirler.
Yavruyu kafes içinde bir sure kapalı tutun. Bağırmaya başlarsa susana kadar bekleyin susunca dışarı çıkarın ama bir süre sanki onla ilginiz yokmuş gibi davranın. Böylece kafesin açılması ile sizin aranızda bir bağlantı kurmamış olur.
Yavrunun kafese alışana kadar fazlaca yalnız bırakılmaması yerinde olur.
Yavruyu dışarı çıkardığınız zamanlarda, direkt tuvaletini yapmasını istediğiniz yere götürün ve tuvaletini yapana kadar ilgilenmeyin, sevmeyin. Tuvalet işi bittikten sonra sevip oynayabilirsiniz. Eğer tuvaletini yapmazsa, kafesine kapatıp 10-15 dakika sonra tekrar deneyin.
Yemeklerden sonra ve kafesten çıkarırken tuvalet ihtiyacı olacağını hiç unutmayın.
Bütün bu işlemlere uyulacak olursa sıkıntı 1-2 ayda atlatılır, yoksa çok daha uzun bir süre tuvalet sorunu ile boğuşmak zorunda kalabiliriz.

Kafeste Kalış Süresi:
               Yavru tuvalet eğitimi döneminde, yavrunun kafeste kalabileceği süre bir seferde max.1 saat(1 Aylık);2 saat (2 Aylık); 3 saat (3Aylık) gibi olmalıdır.
Tuvalet eğitimi çözümlendikten sonra da 4 saatten fazla kafeste bırakmamaya dikkat edilmelidir.

Eşyaları Çiğnemeyi Engelleme: 
              Yavrular sürekli bir şeyleri çiğneme eğilimindedir. Bundan dolayı etrafında bol miktarda çiğneyeceği oyuncak, vs. bulundurmalıyız. Eğer istemediğimiz bir eşyayıçiğnerken görürsek “hayır” diyerek uyarmalı ve ona çiğneyebileceği oyuncağını uzatarak bu huyunu bırakmasını sağlayabiliriz.

 

Yavrumuz artık genç bir köpek olurken bundan sonraki süreçte temel itaat, ileri itaat ve bodyguard ( koruma ) eğitimi programlarını profesyonel bir eğitimciden almalıdır.

 

 

Temel İtaat:

              Köpeğimizi sosyal yaşamda kendini dizginleyebilmeli hayatın akışına adapte olabilmelidir. Çevresindeki hareketlere aşırı tepkiler vermemelidir. (ör. Bisikletliye, hareket halindeki araçlara, çocuklara, kedilere saldırmak, peşlerinden koşturmak vb.) Bunun yanı sıra sevk esnasında bizi çekiştirmemeli, “hayır” komutunu aldığında ise o anki istenmeyen hareketinden vazgeçmelidir. Dolayısıyla bir köpek için temel itaat olmazsa olmazlardan birisidir. Peki temel itaatin içeriği nedir?

·       Bekle

·       Gel

·       Hayır

 

İleri itaat Eğitimi:

               Köpeğin temel itaat eğitimini,”sevk kayışı olmadan” yerine getirmesi şeklidir. Temel gereksinimlerin dışında artık köpeğinizle birçok opsiyonel öğretilerin kapsını açan bir eğitimdir. Çünkü köpeğinizin artık sizinle direkt komut teması halinde olduğu bir seviyedir. Temel itaati olmayan bir köpeğin ileri itaat yapabilmesi olanaksızdır.

 

Bodyguard (Koruma eğitimi) :

                Her köpeğin alabileceği bir eğitim olmamakla beraber kesinlikle profesyonel kişilerce verilmesi gereken bir eğitimdir. Koruma eğitimi alacak olan köpeğin öncelikle karakterinin oturmuş olması gerekmektedir. Köpek önce test edilir, karakterinde ve psikolojisinde sorun olmadığına kanaat getirildiğinde bu eğitim verilmelidir. Koruma eğitiminin birinci amacının caydırıcı olması gerektiği unutulmamalıdır. İkinci amacı saldırgan kişiyi yok etmek değil etkisiz hale getirmektir.

  Koruma eğitimi de ikiye ayrılmaktadır:

·       Yakın Koruma: Yakın koruma,köpeğin saldırganı komut ile direkt etkisiz hale getirme eylemidir. Köpek burada saldırganın kolunu ısırarak etkisiz hale getirir. Saldırgan kaçmıyor sabit duruyor ise köpek onu rehin alıp havlamalıdır.

·       Alan Koruma: Alan korumadaki amaç; evimizde, bahçemizde, iş yerimizde vb. mekanlarda biz olmadığımız zamanlarda köpeğin yabancıların içeriye girmesine izin vermeyerek, onları caydırması ve gerekirse etkisiz hale getirmesi eğitimidir.