1) Açılar ve hareket
Alman çoban köpeğinin rahvan bir yürüyüşü vardır.Yürüyüş tarzı diagonal bir hareketşeklindedir yani zıt taraflardaki ön ayak ve arka ayak aynı anda hareket ederler. Ekstremiteler bu yüzden birbirlerinin boyut ve açı olarak tamamen aynı olmalıdır,hareket esnasında sırt çizgisinin değişmeden kalabilmesi için bu önemlidir. Arka kısmın açılarındaki en ufak artış hareketteki gücünün ve dayanıklılığın azalmasına neden olur. Yükseklikle uzunluğun doğru oranı ,buna uyumlu bacak kemiği uzunlukları ile birleşince sanki yere yakın bir şekilde kayıyormuş gibi bir hareketin ortaya çıkmasını sağlar Biraz kaldırılmış kuyruk ve hafifce öne uzatılmış bir kafa ile harekert esnasında kulak arkasından kuruk ucuna kadar çok düzgün hatlı bir kıvrımla hayvanın hareket etmesini sağlar.
2) Mizaç, Karakter ve kapasite
Safkan Alman Çoban Köpeğinin en göze çarpan özellikleri sakinliği, dikkati, kendine güveni, eğitilebilme kolaylığı, bekçilik özelliği, sadakati, cesareti, kavgacılığı ve takip yeteneğidir. Bu özelliklerde genel olarak bu köpeği iyi bir iş köpeği(Yardımcı,koruma,çobanlık) yaparlar.
Bu fazlasıyla taşıdığı özelliklerine rahvan yürüyüşüde eklenince,burnu yere yakın bir şekilde kendini hiç yormadan iz takibi yapmasını sağlar. Buda onu çok amaçlı iz takip ve arama köpeği yapar.
3) Kafa
Vücutla uyumlu boyutlardaki kafanın kulakları arasındaki mesafede gerektiği gibi olmalıdır.
Yandan veya önden bakıldığında alında çok hafif bir kavis gözlenmelidir ,derisinde kırışıklıklar olmamalıdır.
Kafatasının genişilği ve uzunuğu birbirine benzer olmalıdır. Erkeklerde biraz büyük ,dişilerde biraz küçük kafatası önemli değildir.
Çene kuvvetlidir; dudaklar kuru ,sabit ve sıkıca kapalıdır.
Burun kemeri düzgün ve neredeyse alnın üst kısmıyla paralel bir hat çizer
4) Dişler
Diş oluşumu sağlıklı, güçlü ve tam olmalıdır (42 diş, 20 üst çenede ve 22 alt çenedeAlman Çoban Köpeği makas tarzında ısırış şekline sahiptir.Alt çene kesicilerinin dış yüzeyleri ,üst çene kesicilerinin iç yüzünü yalayarak kapanır .Alt çenenin veya üst çenenin daha uzun olması veya dişler arasındaki açıklık hatadır.Tamen eşit çene uzunluğuda hatalı olur çünkü kesicilerdüzgün bir çizgi şeklinde kapanırlar.
Dişlerin derin köklere sahip olabilmeleri için çenelerin güçlü gelişmeleri gereklidir.
5) Kulaklar
Kulaklar orta büyüklükte, birleşim yeri kalın ve dik olmalıdır. Kulak ucuna kadar bir sivrilerek gelmeli ve tek noktada birleşiyor gibi görünmelidir.Kulak kepçeleri öne doğru bakmalıdır. Ucu yuvarlaklaşan, kesikveya kırık kulaklar standard dışıdır.Birbirine yatık duran kulaklarda kusur olarak kabul edilir.Genç köpeklerin ve yavruların kulakları 6 aylık(Diş değiştirme dönemi) olana kadar zaman zaman düşer ve tekrar dikilir.
Köpeklerin çoğu dinlenme halindeyken kulaklarını arkaya doğru yatırırlar. Bu bir hata değildir.
6) Gözler
Gözler orta boyda, badem şeklindedir. Köpeğin göz rengi postuna uygun olarak olabildiğince koyu olmalıdır. Canlı,parlak ,zeki, kendinden emin bir bakış taşımalıdırlar.
7) Boyun
Boyun güçlü ve kaslı olmalıdır ve boyunda deri buruşuklukları olmamalıdır.
45 derece açı ile taşınmalıdır.Heyecanlandığı zaman daha yukarda koşarken daha aşağıda taşınır.
8) Vücut
Kürek kemiklerinin çıkıntı yaptığı yerde beden uzunluğu yüksekliği geçmelidir.Bu geçiş oranı % 110-117 arasında değişir.Kısa ,kare ve yüksek bedenli köpekler makbul değildir.Göğüs geniştir (yaklaşık kürek kemiklerinin olduğu yerdeki yüksekliğin %45 - 48 i kadar) fakat çok geniş değildir. Göğüs altı olabildiğince uzun ve belirgin olmalıdır.
Kaburga kemikleri düzgün şekilli ve uzun olmalıdır, fıçı şeklinde veya yassı göğüs kabul edilemez.Dirsekler hizasında olan sternuma kadar ulaşmalıdırlar.Düzgün şekilli bir göğüs kafesi ile ancak dirsekler rahvan giderken rahat hareket imkanı bulurlar. Gereğinden fazla yuvarlak bir göğüs kafesi dirseklerin hareketini sınırlar ve dışa dönmelerine neden olur. Çok yassı bir göğüs kafesi ise dirseklerin birbirine doğru hareket etmelerine neden olur.
Sırt belle birlikte düz ve iyi gelişmiş olmasına rağmen omuz çıkıntısı ile sağrı arasındaki mesafe çok uzun değildir. Omuz yüksekliği gerektiğince uzun ve yüksek olmalı ve hafifçe önden arkaya doğru alçalmalıdır.Bu esnada sırt çizgisinde bir kırıklık gözükmemelidir.
Bel geniş, güçlü ve kaslı bir yapıda olmalıdır. Sağrı uzun ve hafifçe açılıdır. Bu açı yaklaşık 23 derecedir. Sağrı, sacrum( belkemiği) ve İleumdan (kalça kemiği) oluşmaktadır. Kısa ,çok eğik veya düz olması istenmez.
9) Kuyruk
Kuyruk gür bir kıl örtüsüne sahip olmalı ve en azından topuk eklemine kadar uzanmalıdır fakat tabanın yarısınıda geçmemelidir. Kuyruk vertikal pozisyonu geçmeden taşınmalıdır.Bazen kuyruğun sonunda çengel gibi sağa veya sola dönük olabilir fakat bu aranan bir özellik değildir. Dinlenme durumunda hafif kavisli bir şeklinde sarkık olarak taşınır fakat heyecan veya hareket halinde iken daha fazla bükülür ve daha yukarda taşınır ancak sırt çizgisini geçmez. Kuyruk düz bir şekilde veya kıvrılıp sırtında durur şekilde olmamalıdır(Kangallarda olduğu gibi).
10) Ön Bacaklar
Kürek kemiği uzun, oblik ( 45 derecelik bir açı ile) ve vücuda yaslanmış durumdadır. Üst kol kürek kemiğine yaklaşık 90 derece açı ile bağlanmaktadır.
Omuz gibi üst kolda sağlam ve gelişmiş kaslara sahip olmalıdır. Önkol, hangi yönden bakılırsa bakılsın düz gözükmelidir.Üstkol ve önkol kemikleri daire biçiminden çok yumurta (oval) şeklindedirler.
Bilekler sağlam yaklaşık 20 açı ile yere basarlar.Dirsekler içe veya dışarı doğru açılmamalıdırlar .Bacak kemiklerinin uzunluğu göğüs kafesinin derinliğini yaklaşık % 55 geçmelidir.
11) Arka Bacaklar
Butlar geniş ve gelişmiş bir kas yapısına sahiptir . Üst uyluk kemiği yandan bakılınca kendisinden çok az uzun olan alt uyluk kemiğiyle 120 derece geniş açı ile birleşir. Dirsek eklemiyle uyumlu bir açı gösterir.
Topuk güçlü ve sağlamdır.Alt uyluk ile sıkı bir eklem oluşturur. Köpeğin fazla güç harcamadan hareket edebilmesi için tüm arka bacaklar sağlam ve kaslı olmalıdırlar.
12) Ayaklar(Patiler)
Ayaklar yuvarlak hatlı , kısa , sağlam yapılı ve kemerlidir. Taban yastıkları çok sert fakat çatlak olmamalıdır. Tırnaklar kısa, sağlam ve koyu renktedirler. Bazen arka pençelerinde fazla tırnakları olabilir fakat bunlar yavrular birkaç günlükken alınmalıdır.
13) Renk
Renk ,muntazam kahve, kızıl dan griye kaçan tonlarda çizgiler taşıyan siyah ,siyah eğerli ,koyu boz ,siyah ,gri olabilir.Ön göğüste küçük beyaz leke ve bacak aralarında çok açık renk tonuna izin verilir ama istenen birşeyde değildir. Renk ne olursa olsun burun mutlaka siyah olmalıdır.( Çok az veya hiç maskesiz, göz rengi sarı veya çok açık renkli köpekler, göğsünde ve bacaklarının iç tarafında büyük açık lekeli, beyaz tırnaklı ve kuyruğun ucunda renk açılan köpeklerde pigment eksikliği olduğu kabul edilir.
Siyah köpekler dışında bütün köpeklerin kıl altı tüyü gri renktedir .
Yavru köpeklerin kesin rengi, dış kürklerinin büyümesiyle belli olur.
14) Coat
a) Orta Düz Tüylü Alman Çoban Köpeği:
Dış kürk mümkün olduğunca kalın olmalıdır. The Kıllar düz kalın ve vücuda yapışık olmalıdır. Kürk kulaklarıda kapsayan kafada,ayakların ön kısmında, ayaklarda ve parmaklarda kısa ; boyunda ise daha kalın ve uzundur.Kürk ön ve arka ayakların arkasında, butların arkasında rengi hafifçe açık ve uzundur.
Uzunluğundaki farklılıklardan dolayı bir çok kıl tipi ve ara formları vardır. Çok kısa bir kürkte kusur sayılır.
b) Uzun Düz Tüylü Alman Çoban Köpeği:
Kıllar daha uzundur ve her zaman düz de değildir ; vücudunu sıkı bir şekilde sarmaz. Kulakların iç ve arka kısmındaki ,ön ayakların arkasındaki tüyler nisbeten daha uzundur.Bu bölgelerde tüyler püskül şeklindedir.Kuruk gür fakat alt tüyleri seyrekçedir.Bu tüydeki köpekler kötü hava şartlarına daha az dayanıklıdırlar ,bu yüzden istenmezler.Fakat eğer yeterince alt paltoya sahiplerse ülke kuralları izin veriyorsa üretimde kullanılabilirler. Bu kıl yapısına sahip köpeklerde dar göğüs kafesi ,dar ve uzun bir çene sıkça görülür.
c) Uzun Tüylü Alman Çoban Köpeği:
Uzun düz tüylüdende uzun bir kürke sahiptir.Çok yumuşak ve genellikle sırtta ortadan iki yana ayrılan bir kürke sahiptir.Alt paltosunun neredeyse olmadığı görülür.Hava şartlarına dayanıklılığı tamamen kaybolduğu için büyük kusur sayılır.
Hatalar:
Çalışma kapasitesini azaltan her türlü şey hata olarak kabul edilir, dayanıklılık ve iş kabiliyeti, özellikle cinsiyet özelliklerinin eksikliği ve Alman Çoban Köpeğinin doğasına uymayan ilgisizlik, kolay heyecanlanabilme , çekingenlik; dayanıksızlık işe karşı isteksizlik; monorşidizm and kriptorşidizm and çok ufak testisler;orantı bozuklukları,yüksek bacaklılık;kısa boy,cücelik,yumuşak pigment azlığı; mavi, albino ve beyazlar ;standarddan büyük ve küçük boy; gelişme geriliği; yüksek ayaklı köpekler çok geniş göğüslüler; çok kısa ,zayıf çene kemiği,alt çene ve üst çene uzunluğu, ters ısırma veya kapalı ağızla kesicilerin birleşmemesi, diş sistemindeki eksiklikler (tam olmayan, zayıf ve kötü dişliler), çok uzun ve yumuşak tüylü (kıllı), kıl altı eksikliği, sarkık veya yumuşak kulaklar, tekerlek biçiminde kuyruk, sırtına yatmış ve kesik kuyruk, doğuşundan kısa kuyruk, genellikle kötü kuyruk,çok kısa kalın çene;Çok kısa ,yumuşak ve uzun tüylüler.
|